Want wat maakt het nou zo complex?
Zodra je zelf in deze situatie verkeert, herken je het. Naast het verdriet, de teleurstelling en de boosheid om het verlies van de relatie, bestaat er vaak ook een grote zorg en schuldgevoel. Bijvoorbeeld naar de kinderen. Of naar de sociale omgeving. Ook kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een gezamenlijk bedrijf. Daarnaast kunnen er zorgen zijn om het financiële perspectief. Hoe wil je omgaan met het gezamenlijk bezit, met de financiële reserves en bijvoorbeeld de pensioenen.
Hebben jullie kinderen? Het belang van het kind staat centraal!
Tijdens het mediationproces ondersteun ik jullie bij de transformatie van partner naar ouder (in geval van kinderen). Je blijft immers ouder, ook na de echtscheiding. Ik help jullie bij het maken van het ouderschapsplan. Hoe willen jullie de zorg voor jullie kinderen regelen, en welke afspraken maken jullie hierover? Tijdens de mediation heb ik een neutrale en onpartijdige rol richting de beide partners. Wanneer er kinderen in het spel zijn, staat het belang van het kind voorop.
De (echt)scheiding
Kiezen jullie voor een gemeenschappelijk verzoek tot scheiding, dan past mediation. Het voordeel van een gemeenschappelijk verzoek is dat je dit via een mediationtraject kunt voorbereiden en regelen. Dat scheelt kosten, omdat je niet afzonderlijk een advocaat hoeft in te schakelen. Naast de zaken die wettelijk geregeld moeten worden, ben je voor een groot deel vrij om met elkaar afspraken te maken over de verdeling. Pas als jullie je zeker voelen over de inhoud van het convenant, zet jij de handtekening onder het convenant en zorg ik ervoor dat een advocaat de echtscheiding aanvraagt bij de Rechtbank.